Søg
Close this search box.

11. december 2023

Det kræver samarbejde med folk med andre ekspertiser at drive sin ide frem 

Kurt Nielsen er en af pionererne bag en krypterings- og blockchainteknologi til beskyttelse af følsomme data mens de bruges, og medstifter af Partisia. Her fortæller han om rejsen fra forsker til CEO. 

Det hele begyndte som to forskningsprojekter på Aarhus Universitet, da et lille hold forskere med forskellige baggrunde inden for kryptografi, erhvervsøkonomi og softwareudvikling fandt sammen. Samarbejdet resulterede i en skelsættende teknologi inden for kryptografi, og i 2008 så tech-virksomheden Partisia dagens lys. 
 
CEO og partner Kurt Nielsen kommer med en baggrund inden for matematik og økonomi og var med fra begyndelsen – fra den første idé opstod hos professor Ivan Damgård på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet til etableringen af Partisia, som i dag, 15 år senere, er førende inden for avanceret kryptografi og blockchainteknologier til blandt andet den finansielle sektor. 
 
Dengang var Kurt Nielsen i fuld gang med sin ph.d., da han faldt i snak med professor Ivan Damgård. I de kommende år arbejdede de tæt sammen om udviklingen og udrulningen af den nye krypteringsteknologi, og et samarbejde med den daværende fødevareproducent Danisco blev det store gennembrud. 
 
Danisco var på daværende tidspunkt i gang med et omfattende omstruktureringsforløb og blev den første virksomhed til at anvende den nye krypteringsteknologi. Samarbejdet blev det industrigennembrud, som forskerholdet havde arbejdet hen imod i årevis – både teknologisk og kommercielt, og fra da af tog tingene fart, og flere offentlige og private samarbejder fulgte. 

Fra teknologisk gennembrud til iværksættereventyr

 
Fra at tro, man har løsningen, til man har skabt en levedygtig forretning er der langt. Processen kræver tålmodighed, siger Kurt Nielsen. Partisia var tidligt ude med en helt ny teknologi, og det tog mange år, før markedet var klar til at købe ind, fortæller han. 
 
Undervejs møder man masser af modstand og svære diskussioner om alt fra strategi til økonomi. Det skal man være indstillet på, og skal man have en chance for at få succes, kræver det, at teamet kan udfordre hinanden, lytte og indgå kompromisser, når det gælder. 
 
Hvad betyder det at komme med en baggrund som forsker, når man etablerer en virksomhed?
 
”I mit arbejde som forsker og lektor på KU opstår der konstant nye ideer. Jeg bliver drevet frem af de ideer og får energi af det. Jeg tror, at mange forskere har den samme drivkraft – det, som afgør, om man får succes med et produkt eller en virksomhed, er den kommercielle tilgang, og den svinger meget fra forsker til forsker. 
 
Ikke alle har den, men der findes fantastisk dygtige grundforskere, som har en god forståelse for, hvordan man bringer en ide videre, og som forstår, at det kræver samarbejde med folk med andre ekspertiser at drive sin idé frem. 
 
Personligt har jeg i hele min universitetskarriere været ”iværksætter”, og allerede tidligt i min karriere hjalp jeg nogle venner med at starte et selskab, men så sprang dotcom-boblen, og jeg vendte tilbage til universitetet og en ph.d., imens jeg overvejede mine fremtidsmuligheder. 
 
At være iværksætter er en tilstand. Du skal hele tiden se efter nye muligheder og være interesseret i at sammensætte stærke teams. 
Det gælder internt i en virksomhed og på universitetet, når man arbejder sammen om forskningsprojekter. Teamet er afgørende.” 
 
Hvor har du det her iværksættergen fra? 


”Det er et godt spørgsmål. Jeg har altid selv opsøgt mulighederne, jeg prøver at skabe noget via mit arbejde og ikke være låst til et bestemt job hele livet. I virkeligheden har jeg aldrig betragtet mig selv som lønmodtager, selvom jeg har fået og får løn som forsker. Det er lysten til at skabe og udvikle, som driver mig.”  
 
Om Partisia  
Partisia er et spinout fra Aarhus Universitet etableret af internationalt anerkendte forskere og eksperter i avanceret kryptografi, erhvervsøkonomi og softwareudvikling samt erfaringer med at bringe forskningsidéer på markedet. Kombinationen af kompetencer gør Partisia i stand til rettidigt at levere løsninger, der både er bundsolide og yderst innovative. 
 
Som pioner har Partisia solgt sikker multiparty computation (MPC) og andre softwareløsninger til beskyttelse af privatlivets fred siden 2008. Partisia fokuserede oprindeligt på sikre auktioner for råvarer som produktionskontrakter, energirelaterede produkter og auktioner brugt til salg af spektrumlicenser.  
 
Siden den første kommercielle brug er MPC-teknologien modnet markant og blevet mere agil og ikke mindst meget hurtigere, hvilket gradvist har forvandlet MPC til en generisk infrastruktur til privatlivsbevarende beregninger.  
 
Parallelt med denne udvikling har Partisia udviklet infrastruktur til styring af krypteringsnøgler og generisk infrastruktur til sikker beregning samt forskellige applikationer på tværs af platforme fra cloud computing til blockchain-teknologier. 
 
Som en del af kommercialiseringsstrategien er udvalgte virksomheder blevet flyttet og modnet i separate spinouts sammen med investorer og andre forretningspartnere, det vil særligt sige Sepior.com (kryptografisk nøglehåndtering) og Partisia (applikationer og infrastruktur, der kombinerer MPC og blockchain-teknologier). I 2022 blev Sepior solgt til en større amerikansk blockchain virksomhed, Blockdaemon, og Partisia er i dag i fuld gang med en større opskalering nu også med fokus på kvantecomputere. 
 
Læs om DIREC’s indsatsområde Digital Tech Startups 
 

Partisia-teamet samlet i sommeren 2023