Søg
Close this search box.

Det offentliges næste digitale kvantespring kræver mere it-forskning og samarbejde med universiteterne

Vi er rigtig langt med digitaliseringen i det offentlige, men hvis vi skal tage det næste kvantespring i digitaliseringen, skal vi have mere intelligens ind og udvikle nye typer af løsninger.

Sådan lyder det fra Thomas Riisgaard Hansen, direktør i DIREC i en klumme i ingeniøren d. 29. september 2021.

Ifølge ham er  det oplagt at se på, hvordan vi kan bruge den enorme mængde offentlige data inden for maskinlæring og cyber-fysiske systemer for at komme til det næste niveau af digitalisering.

Det gælder især omkring den grønne omstilling, hvor digitale teknologier kommer til at spille en afgørende rolle. Her kan kommuner og regioner bruge digitalisering til at reducere deres energiforbrug. Sensorer og IoT-data kan være med til at identificere spild fra vandledninger og optimere strømforbrug.

I DIREC har man igangsat en stribe projekter inden for digitale teknologier. Forskere fra Aalborg-, Aarhus- og Syddansk Universitet kigger i samarbejde med virksomhederne MIR og Rambøll på, hvordan de kan bygge et datavarehus, hvor man kan indsamle forskellige former for positionsdata. Ideen er at bygge et værktøj, som kommunerne kan bruge til at lave trafik-analyser, og som giver mulighed for at sige: Hvad sker der, hvis vi har store eller små biler? Eller hvad nu hvis vi får elbiler?