Søg
Close this search box.

DIREC støtter unge forskere

Det er vigtigt at støtte unge forskere, da det har stor betydning for deres fortsatte karriere. Derfor har DIREC afsat en del af forskningsmidlerne til især unge forskere, som har en idé til et forskningsprojekt.

DIREC har til formål at styrke it-forskningen i Danmark, og ifølge professor Mikkel Baun Kjærgaard er det især vigtigt at støtte unge forskere, da det har stor betydning for deres fortsatte karriere, og i hvilken retning deres forskning bliver rettet. 

Udover at støtte unge forskere skal forskningspuljen også hjælpe yngre internationale forskere med at opbygge et netværk med andre danske forskere og samarbejdspartnere i industrien. Det er især vigtigt for at kunne løfte den udfordring, som dansk industri står overfor med mangel på højtuddannede it-specialister.

“Det er vigtigt at screene for nye, gode forskningsidéer blandt de yngste forskere. Men det er også vigtigt at tiltrække og gøre det attraktivt for yngre, udenlandske forskere og hjælpe dem med at opbygge en forskningskarriere med base i Danmark,” siger Mikkel Baun Kjærgaard, der udover at være tilknyttet DIREC også er professor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.  

Kan forstærke ansøgning til et større projekt

At det er vigtigt at blive støttet tidligt i karrieren kan islandske Willard Rafnsson nikke genkendende til. Den 39-årige islænding har været tre år i Danmark, og er ansat som assistant professor ved IT Universitetet i København. Her forsker han i, hvordan man kan skabe mere sikker programmering og skabe værktøjer, der kan hjælpe programmører med at skrive mere sikker software. Det er noget, der især er behov for i industrien.

Ifølge Willard Rafnsson er det især vigtigt med denne form for puljer, da det kan hjælpe forskere med at tage de første skridt i deres forskning. Det giver mulighed for at afprøve samarbejdet med andre forskere og industrien og med at teste forskellige løsninger af. Det kan være med til at forstærke en ansøgning til et fremtidigt, større projekt. 

“Det er især vigtigt at have sådanne resultater til at styrke en større ansøgning, da man som ung forsker ikke har den lange følge af vellykkede projektansøgninger og projekter, som en etableret seniorforsker.” 

Det er især frugtbart, at forskningsmidlerne fra DIREC lægger særligt op til at samarbejde på tværs af universiteter og industri. 

“Det har jeg ikke set andre steder, og det har været vigtigt for at skabe en dialog omkring, hvordan man bedst hjælper industrien, og med at forstå, hvilke problemer de har,” forklarer han.

Fakta om DIREC Explorer projekter

Forskningsprojekterne kan være enkeltstående eller kan være en del af et større projekt. Det kan være en naturlig start til at undersøge et område, som kan føre til oprettelsen af et større område. Man kan i hvert projekt blive tildelt 300-500.000 kr. i en periode på op til et år.