DIREC TECH TALK

DIREC Tech Talk: Hvordan skaber vi flere succeser som Humio?

Salget af Humio for milliarder af dollars har skabt mange overskrifter om den danske iværksættervirksomhed på det seneste. De stiller alle det samme spørgsmål: Hvordan bringer vi dansk verdensklasseforskning i spil og udvikler flere danske tech-succeser? Thomas Riisgaard Hansen, administrerende direktør for DIREC, stillede Humios grundlægger og CTO, Kresten Krab Thorup, dette spørgsmål.

Se interviewet her:


When asked how we get more successes like Humio, Kresten Krab Thorup answers clearly:

“Du skal tænke stort fra starten. Der skal være nogen, der er de bedste, så hvorfor ikke dig? Hvis du kan få noget venturekapital, så handler det om at komme hurtigt i gang, få tingene udviklet og frigivet til kunderne. Som grundlægger sælger du selvfølgelig ud af din virksomhed, men du gør det for at fremskynde processen.”

Samarbejde med forskningsmiljøer kunne også være en interessant vej frem, og når forskere og virksomheder arbejder sammen, bør de betragte deres fælles idé som et væddemål:

“Tænk på det som et væddemål. Er din idé levedygtig? Hvis du har drivkraften til at gøre det selv på den bedst mulige måde, kan du komme rigtig langt. Og samtidig tiltrækker det forskellige interessante profiler til din virksomhed. Og det er virksomheden, der kan eksekvere. Det er det, vi har haft succes med at gøre.”

Kort sagt, Humio muliggør indsigt i enorme mængder logdata, som ofte er spredt ud over mange forskellige servere i skyen. Med Humios system kan virksomheder se, hvad der sker med deres servere, og få indsigt i logdata i realtid. I dag anvendes systemet af store virksomheder som Microsoft og Bloomberg.

Kresten Krab Thorup er datalog fra Aarhus Universitet og en af medstifterne af IT-virksomheden Trifork. Han grundlagde Humio i 2016 sammen med to tidligere Trifork-kolleger, Christian Hvitved og Geeta Schmidt. De startede Humio, fordi de så et hul i markedet for en løsning, der kunne håndtere analyse af store mængder logdata.

De udviklede en prototype og begyndte med 4-5 medarbejdere i det første år. Opstarten har især krævet en teknisk forståelse for, hvordan man bruger hardwaren på den bedst mulige måde, samt en forståelse af cloud-teknologi, forklarer Kresten Krab Thorup:

“Cloud er blevet en ny arkitektonisk begrænsning. I dag er det ikke den fysiske hardware, der styrer ydelsen og hvad der kan lade sig gøre. Det er prisen på en service. Det er et direkte input til arkitekturen. Det er meget billigere at opbevare i skyen end på en almindelig harddisk, og hvis du kan få det til at køre med maksimal ydelse, vil det være meget billigere. At forstå det er ekstremt vigtigt.”

Humio har valgt at skabe deres egen database. Dette er nøglen til deres teknologi. Men man bliver mere succesfuld ved at samle forskellige kompetencer for at skabe en solid virksomhed:

“Det kræver et helt økosystem af forskellige færdigheder, herunder front- og back-end udviklere, UX-designere, sælgere og revisorer,” siger han og tilføjer:

“De fleste har en tendens til at samle sig med ligesindede. Men det er vigtigt at samle sig med folk, der ved noget helt andet, fordi det er ofte ved grænsefladen, at idéer udvikles.”