Partnerne i DIREC ønsker at sikre større diversitet blandt forskningsgrupper ved at udvikle redskaber, der skal give både nuværende og fremtidige dataloger færdigheder i etisk og moralsk stillingtagen. Dette skal gøre dem i stand til at argumentere for og stille spørgsmålstegn ved de beslutninger, de tager, når de udvikler nye teknologier eller anvender eksisterende løsninger i nye sammenhænge.
Det skal opnås ved:
At øge den teoretiske, empiriske og teknologiske viden inden for diversitet og etik i IT – med særligt fokus på aktuelle problemstillinger ift. køn, privatliv, sikkerhed og kunstig intelligens.
At udvikle effektive metoder til at opdage mulige kønsrelaterede og etiske faldgruber samt udarbejde roadmaps for udvikling af bedre teknologier og processer, der også tager højde for diversitet, etik og troværdighed. Danmark skal indtage en førerposition på dette område og skal uddanne en arbejdsstyrke, der kan løse disse udfordringer og samtidig være i besiddelse af en høj teknisk kunnen.
Ud over de allerede nævnte synergier med temaområderne Kunstig intelligens, Data management og Cybersikkerhed skal temaet Diversitet, etik og datasikkerhed adresseres i de øvrige vertikale temaer, hvor der også er en synergieffekt. Eksempelvis indgår overvejelser ift. diversitet, etik og datasikkerhed allerede i udviklingen af teknologier til Human Computer Interaction (HCI) og underdisciplinen Computer Supported Cooperative Work (CSCW).