10. december 2024

Forskere skal styrke Beumers bagagesystemer mod cyberangreb

Med bagagehåndteringssystemer i alverdens lufthavne har den danske logistikgigant Beumer et særligt fokus på risikoen for cyberangreb. Nu har Beumer indledt et samarbejde med et forskerhold for at regne sig frem til det bedste forsvar mod hackere.

Mange danskere er det forløbne år trådt ind i en lufthavn for at tage på ferie. I langt de fleste tilfælde går turen glat, men et enkelt hackerangreb kan vende op og ned på situationen.

Digitale systemer er limen, der holder moderne lufthavnslogistik sammen – derfor er de oplagte mål for hackere. Hvis logistiksystemerne i en lufthavn bliver hacket, og bagage ikke kommer frem til tiden, skaber det ikke blot frustration og forsinkelser i flytrafikken. Det indikerer alvorlige svagheder i lufthavnens sikkerhed og skaber store økonomiske tab for lufthavnen og flyselskaberne.

En af de virksomheder, der er på vagt overfor hackerangreb, er den danske virksomhed Beumer, der har hundredvis af bagagesystemspecialister siddende i Danmark. Med 1500 bagagehåndteringssystemer i lufthavne verden over er cyberangreb højt på Beumers agenda. Derfor har virksomheden et intensivt fokus på cybersikkerhed og styrker konstant sin software for at imødekomme de nye trusler i cyberspace.

“Cybersikkerhed er i høj grad på radaren i topledelsen. Vi øger hele tiden modstandsdygtigheden i vores systemer for at være på forkant med eventuelle trusler og forbedrer hele tiden sikkerheden i de systemer, vi leverer til vores kunder,” siger Claus Riber, Senior Manager, Software Cyber Security hos Beumer.

Ny vej mod sikker IoT

I dag forbindes flere og flere fysiske produkter til internettet, som derfor kaldes Internet of Things (IoT). Det samme er tilfældet for nogle af Beumers bagagehåndteringssystemer. Den avancerede software kan spore og overvåge bagagens placering i realtid. Det forbedrer effektiviteten og præcisionen i bagagehåndteringen

For at være på forkant med truslerne indgår Beumer i projektet Secure Internet of Things, som er støttet af DIREC. Projektet har til formål at udvikle nye metoder til at modellere og vurdere risici inden for cybersikkerhed.

Derfor er et hold forskere med i udviklingen af Beumers systemer for at skabe en matematisk model, der kan automatisere virksomhedens risikovurderinger og sikre, at Beumers certifikater konstant er opdateret samt at håndteringen af certifikaterne er i overensstemmelse med de nyeste standarder.

“Vi vil gerne have klare svar på, hvilke konsekvenser vores valg af software har. Lige nu er det en manuel proces, der er tidskrævende og baseret på mange personlige skøn. Vi vil gerne kunne sige til vores kunder, at vores modstandsdygtighed også er matematisk bevist. Det vil give os en markant fordel i markedet, ” siger Claus Riber.

En cykellås i cyberspace

Lederen af forskerholdet, der skal forbedre Beumers sikkerhed, er professor i datalogi på Aarhus Universitet Jaco van de Pol. Med de såkaldte ‘attack-defense trees’ kan forskerne modellere, hvordan hackere potentielt kan trænge ind i systemet, så Beumer hele tiden kan være et skridt foran.

“Det handler om at skabe overblik over hackernes handlingsrum og komme frem til en beregning af effektiviteten af virksomhedens forsvar. Ved hjælp af algoritmer kan vi regne os frem til den bedste forsvarsstrategi, siger Jaco van de Pol og fortsætter:

“Det er svært for mange virksomheder at vide præcist, hvilke områder de skal prioritere i deres sikkerhedsbudgetter. Med vores metode kan vi komme med specifikke estimater, der kan pege udsatte virksomheder i den rigtige retning. Lidt ligesom når en kompetent cykelhandler hjælper dig med at finde den rigtige cykellås til dit behov.”

Solid evidens krydret med praksis

Med en kombination af praktisk erfaring og teoretisk dybde forventer Beumer at stå endnu stærkere rustet til fremtidens udfordringer inden for cybersikkerhed.
I den kommende tid følger flere workshops med forskerholdet og mange faglige diskussioner om, hvordan forskernes teoretiske tilgang kan implementeres i Beumers hverdag.

“Solid videnskabelig evidens har ikke altid højeste prioritet i den kommercielle verden. Derfor er det meget spændende for os at få indblik i den nyeste akademiske viden og kombinere den med vores praktiske tilgang i hverdagen. Indtil videre har projektet sparet os rigtig meget tid i researchfasen, og vi glæder os til at kunne implementere løsningerne,” afslutter Claus Riber.

Læs mere om projektet her.