Søg
Close this search box.

20. august 2024

Fremtidens hybridmøde: Nu kan du “hviske” til din virtuelle sidemakker

Forskere har udviklet en ny teknologi, der gør det muligt for deltagere i hybridmøder at kommunikere med hinanden. Teknologien gør det nemmere for online deltagere at skabe stærke relationer med kollegerne i en virkelighed, hvor hybridmøder på få år er blevet allemandseje.

Du kender det nok. Det er mandag. Arbejdsugen bliver skudt i gang med et fællesmøde. Nogle kolleger er til stede fysisk. Andre sidder på hjemmekontoret. Eller i venteværelset hos tandlægen. Det er et hybridmøde som så mange andre.

Fra din plads i det virtuelle rum kan du høre en sagte hvisken blandt deltagerne i det fysiske rum:

“Har du haft en god weekend?”

“Hvad mente hun med dét der?”

“Hvordan gik mødet i fredags?”

Problemet er dog, at du som online-deltager ikke kan deltage i kommunikationen. Det kan også være svært at opfatte de små sociale interaktioner, der foregår i løbet af et møde og som danner grobund for bedre relationer med kollegerne. Men sådan behøver det ikke at være.

Med programmet WhisperChannel har forskere udviklet et værktøj, som gør det muligt for alle deltagere i hybridmøder at “hviske” til hinanden online. En teknologi som potentielt kan øge udbyttet af hybride møder.

Walkie talkie for hybridmøder

Ph.d.-studerende Qianqian Mu fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet er idékvinden bag WhisperChannel, som hun har udviklet sammen med eksperter fra Alexandra Instituttet. I web-appen kan alle deltagere i et hybridmøde sende lyd til udvalgte personer i mødet. Lidt ligesom en walkie-talkie for den hybride arbejderskare.

“De fleste online møde-systemer understøtter kun kommunikation til hele rummet. Der mangler en bagkanal, som er mere intim, og som kan få de enkelte mødedeltagere til at føle sig tættere, selvom de er langt væk fra hinanden,” siger Qianqian Mu og fortsætter:

“Vi byggede WhisperChannel for at få give mødedeltagere mulighed for at skabe bedre relationer og udligne skævvridningen mellem dem. Vi kan allerede se, at onlinedeltagerne føler sig mere inkluderet, men det gør de fysisk tilstedeværende faktisk også.”
WhisperChannel er udviklet på baggund af tests, interviews, spørgeskemaer og observationer i virksomheder som Arla, BEC, Bankdata, EventSpace, LTIMindtree og Unlikly. Senere vil WhisperChannel få flere funktioner, der kan knytte kollegerne endnu tættere.

“Lige nu afprøver vi muligheden for at sende vibrationer til hinanden. Det har vist sig at være meget populært, fordi det føles som en fysisk berøring. I fremtiden tror jeg også, der er mulighed for at integrere teknologien i ure og briller,” siger Qianqian Mu, der har udgivet denne videnskabelige artikel om behovet for Whisperchannel.

Samarbejde mellem virksomheder og forskere

WhisperChannel er en del af det større REWORK-projekt, som er støttet finansielt af Digital Research Center Denmark (DIREC). Her har forskerne haft adgang til førnævnte danske virksomheder, som har bidraget med vigtige erfaringer.

Lige nu afprøver flere af virksomhedspartnerne teknologien, og forskerne oplever stor interesse fra erhvervslivet, som ønsker at få det bedste ud af den nye hybride virkelighed.

“Vi kan aldrig gøre hybridmøder lige så gode som fysiske møder. I stedet må vi omfavne forskellene og arbejde med den asymmetri, der findes i hybride møder,” siger projektleder på REWORK-projektet Eve Hoggan, Associate Professor, Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.

Eve Hoggan har siden 2022 samlet forskere, virksomheder, kulturinstitutioner og kunstnere for at gentænke det hybride arbejde, som for alvor blev populært efter coronapandemien.

Virksomhederne har en interesse i at at forbedre mødeoplevelsen eller bidrage med en specifik teknologi. Forskerne kommer fra forskellige forskningsdomæner og kan anskue den overordnede problemstilling fra forskellige sider. Kulturlivet kan formidle tiltagene til en bredere offentlighed. Med WhisperChannel har mange timers tværgående arbejde udmøntet sig i et konkret værktøj, som kan udbredes globalt.

“DIREC har hjulpet os med at samle en gruppe, som kan anskue hybridarbejdets problemstillinger fra forskellige sider. Det har gjort det muligt at dele synspunkter på tværs af forskellige domæner og skabe konkrete værktøjer, der kan forme det hybride arbejde i fremtiden,” slutter Eve Hoggan.

REWORK-projektet afsluttes i 2025.

Læs mere om REWORK her.