Søg
Close this search box.

25. juni 2024

Ministerbesøg: En indflyvning til dronesværme og værdien af DIREC

Digitaliseringsminister Marie Bjerre besøgte for nylig DIRECs HERD-projekt i Aalborg for at blive klogere på værdien af digital forskning, grøn omstilling og dronesværme. Besøget er en del af DIRECs fokus på at engagere beslutningstagere i finansieringen af avanceret digital forskning og innovation. 

En solrig junidag skabte nærmest perfekte rammer for dagens ministerbesøg med tilhørende droneflyvning i Norden Paris. Her aflagde digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre og byrådsmedlem i Aalborg Kommune Daniel Borup besøg hos dronevirksomheden Robotto i Novi Science Park på Aalborg Universitet.  
 
Ministeren var inviteret af DIREC for at blive klogere på den banebrydende forskning og teknologi, der udvikles i HERD-projektet, hvor forskere fra SDU, AAU og CBS samarbejder med Robotto, Agrointelli og Teknologisk Institut om at udvikle multirobotsystemer til fordel for både grøn omstilling og national sikkerhed.  
 
Besøget var også en mulighed for, at ministeren kunne indsamle nyttig viden om DIREC’s arbejde med at styrke forskning og innovation i digital teknologi.

Synergi og kontinuitet

I løbet af besøget udtrykte Marie Bjerre en markant interesse for, hvordan robotter og kunstig intelligens kan fremme den grønne omstilling af landbruget. Passioneret fortalte Gareth Edwards, R&D Team Manager hos AgroIntelli, og Anders Lyhne Christensen, Professor ved SDU Biorobotics, hvordan multirobotsystemer er mere præcise og gør mindre skade på landsbrugsjorden end store maskiner.  
 
Ministerens engagement var også tydeligt, da hun diskuterede mulighederne for at skabe mere synergi mellem de forskellige initiativer i det danske økosystem for digital forskning og innovation.  
 
Hun udtrykte forståelse for vigtigheden af kontinuitet på området. Selvom kortsigtede initiativerne med midlertidig finansiering skaber værdi for Danmark, er det ikke nok – og den kortsigtede tilgang er utilstrækkelig, hvis vi vil konkurrere globalt og sikre en robust digital infrastruktur, der kan modstå fremtidige udfordringer. 

Styrede dronesværmen

Et af højdepunkterne under besøget var en demonstration af phd.-studerende Maria-Theresa Bahodi fra Institut for Datalogi på AAU. Bahodi har udviklet en algoritme, der gør det muligt at styre flere droner på en gang, og ved hjælp af AI kan de genkende og reagere på “unormale omstændigheder”. Derfor er multirobotsystemer særdeles velegnede til ‘search and rescue’-missioner, i landbruget og til at beskytte kritisk infrastruktur. Ministeren fik selv mulighed for at styre en lille sværm af droner  via en tablet.

Du kan se mere om ministerens besøg i TV2 Nords artikel om besøget.