3. oktober 2023
Det tværfaglige forskningsprojekt Rework udforsker fremtiden for hybride arbejdsteknologier og -oplevelser. Forleden præsenterede tre københavnske kunstnere hver sit bud på, hvordan teknologi i nær fremtid kan forandre vores arbejdsliv – direkte og inddirekte.
Foto: Thinkalike
Det blev et tankevækkende kig ind i fremtiden, da tre københavnske kunstnere forleden præsenterede deres bud på, hvordan vores arbejdsliv kan se ud i fremtiden.
Som en del af REWORK-projektet, som er et tværfagligt DIREC-samarbejde mellem forskere, virksomheder, kulturinstitutioner og personer fra kunstmiljøet, inviterede projektpartnerne for nylig til udstilling på Københavns Universitet.
Det velbesøgte event gav publikum en forsmag på en digital fremtid, hvor de fysiske rammer er i opbrud, og hvor nye teknologier forandrer jobfunktioner og samspillet mellem mennesker.
De tre medvirkende kunstnere er til daglig tilknyttet Kulturværftet og arbejder alle med teknologi på forskellige måder. De er inviteret med i REWORK-projektet for at bidrage med anderledes vinkler på de udfordringer, som nutidens digitale arbejdsplads bringer med sig – og det er tiltrængt med inspiration fra personer uden for it-miljøet.
Ifølge eksperter har online mødeteknologier ikke udviklet sig betydeligt, selvom videomøder har været kendt og anvendt i årtier. Begrænsninger og svagheder i de nuværende løsninger på markedet kalder derfor på nye visioner og nye måder at anskue udfordringerne på.
Hvordan kan fremtidens hybride arbejdsplads fx tage højde for alle de usynlige ting, som foregår mellem mennesker – kropssproget, den fælles billeddannelse? – alt det uudtalte, som er en del af det fysiske møde mellem mennesker? Det er et af de temaer, som optager kunstnerne.
Dagen gav mulighed for en spændende udveksling af ideer, skitser og prototyper blandt forskere, kunstnere, virksomheder og brugere.
Fotos: Thinkalike
I sit arbejde udforsker visuel artist Stine Deja den uhyggelige og til tider absurde fremtid for vores fysiske omgivelser, liv, kroppe og miljøer. Hun anvender forskellige medier, herunder skulptur, 3D-animation, lyd og installationer til at udfordre og illustrere, hvordan teknologi kan forandre vores liv og hverdag.
Hendes værk ”Headhunter” gav anledning til både grin og kuldegysninger blandt publikum. Værket tager udgangspunkt i en (nær) fremtid, hvor det er helt normalt, at mennesker lader deres krop eller hjerne nedfryse i håbet om i fremtiden at kunne genopstå i en ny, rask og yngre udgave af sig selv.
Performancekunstner Jakob La Cour demonstrerede sine udvidede virkelighedsoplevelser ved hjælp af teknologier, som får sanser, krop og teknologi til at arbejde tæt sammen. Hans high tech-system fungerer som et bindeled mellem kroppen, teknologien og andre brugere og udforsker samspillet mellem mennesker og teknologi, mens Line Finderup Jensen havde sat sig for at undersøge tidligere og fremtidige menneskelige oplevelser og forskellige virkelighedsopfattelser gennem videoer, VR, interaktive 3D-animerede spil og malerier.