Søg
Close this search box.

20. februar 2023

Database kan blive en potentiel gamechanger i robotverdenen

Hvis man kunne genbruge robotdata fra tidligere produktionsprocesser, ville det blive langt lettere at forbedre eksisterende robotløsninger eller skabe nye. Dette var netop ambitionen med ReRoPro-projektet, ledet af Professor Norbert Krüger på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU og SDU Robotics.

Foto: SDU

En robotdatabase vil kunne spare tid og penge og vil også gøre det muligt for mindre produktionsvirksomheder at anvende robotter. Selvom det lyder simpelt, er det desværre alt andet end simpelt.

ReRoPro var et samarbejdsprojekt mellem Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Aalborg Universitet med virksomhederne Rockwool, Novo Nordisk, Nordbo Robotics og WellTec som partnere med det formål at etablere en robotdatabase. Nu er første og udforskende fase af projektet overstået, og forskerne søger midler til at fortsætte deres arbejde.

Fordelene ved at bruge data fra tidligere robotløsninger 

Projektet fokuserede på at genbruge robotdata til at forbedre produktionsprocesser, men også på at finde nye robotløsninger på kortere tid. Det er et stort problem for små og mellemstore virksomheder: Det tager lang tid at etablere en montageløsning. Man skal normalt starte fra bunden. Men hvis man kunne udnytte data fra tidligere robotløsninger effektivt, ville nye løsninger kunne sættes op hurtigere og billigere. Problemet er imidlertid, at disse data er inde i hovederne på folk. De er ikke digitaliserede. Indtil nu.

Ideen er, at hvis man har en bestemt opgave, man ønsker at automatisere, så kan man indtaste nogle søgeord, og så bliver informationen fra tidligere lignende produktioner vist. Lige nu findes der ikke nogle etablerede systemer til at genbruge data inden for robotteknologi – ikke engang hos de enkelte virksomheder.

Dette skyldes i høj grad, at robotdata er komplicerede. På andre områder som f.eks. computer vision er store databaser og neurale netværk succesfulde, fordi dataene er homogene. Det er f.eks. billeder. Men inden for robotter har man alle mulige typer af data; man har billeder, bevægelsesmønstre, kraftvektorer, information om forskellige materialer, CAD-filer og så videre.

Udfordringer

Dette er kun én af udfordringerne. Vi er nødt til at skabe et interface, som er intuitivt, så det er nemt at sortere i den information, man har brug for. Den næste udfordring er, hvad man stiller op, når man har de rigtige data. Der findes ikke nogen standardiseret måde at organisere data på.

En anden udfordring er at virksomhederne ikke interesseret i at dele robotdata i en stor database, som andre virksomheder og konkurrenter har adgang til. Det er lidt modsætningsfyldt. På den ene side har virksomhederne en interesse i, at der er så meget data i databasen som overhovedet muligt, fordi jo mere data, desto bedre er den. På den anden side er det værdifulde og sårbare data for virksomhederne og derfor er de selvfølgelig modvillige i forhold til at gøre dem tilgængelige for andre.

Mulige løsninger

Der er flere måde at imødegå det på. En løsning kunne være at udvikle en databasestruktur og stille den til rådighed for virksomheder, som så kan bruge den alene inden for deres egen organisation. Alternativt kunne man lave et system, hvor de forretningsfølsomme detaljer bliver skjult, men hvor dataene stadigvæk er nyttige for andre.

I ReRoPro-projektet er problemet blevet analyseret i fire use cases leveret af de involverede virksomheder og på en international workshop med eksperter fra industrien og den akademiske verden.

Næste skridt 

De involverede partnere har fået en langt bedre forståelse af problemet. Næste skridt bliver at søge om midler til etablering af softwarestrukturer, der giver mulighed for at genbruge data.