7. juni 2023
DIREC arbejder for, at Danmark får flere universitetsbaserede tech startups, og der er masser af inspiration af hente hos succesiværksættere som læge Søren Andreas Just og robotforsker fra SDU, Thiusius Rajeeth Savarimuthu. Sammen står de bag virksomheden ROPCA og robotten Arthur, som skal revolutionere hverdagen på travle sygehusafdelinger.
Thiusius Rajeeth Savarimuthu (left) and Søren Andreas Just, founders of ROPCA
Robotten Arthur scanner patienter, som mistænkes for at have leddegigt. Med en scanning af patientens hænder kan robotten lynhurtigt afgøre, om der er tegn på leddegigt eller ej og dermed vurdere, om patienten skal fortsætte i et behandlingsforløb. Hos patienter der allerede har leddegigt, kan Arthur, se om der er nogen tegn til sygdomsaktivitet.
Det er simpelt: Patienten scanner sit sygesikringsbevis, følger de anvisninger, robotten giver verbalt og via video på skærmen. Billederne bliver automatisk analyseret af AI, som skriver en rapport.
Rapporten tilføjes patientjournalen, og ud fra den, svar på blodprøver og samtale med patient kan lægen så stille en diagnose, fortæller Søren Andreas Just, som er overlæge ved OUH Svendborg Sygehus, hvor han er leder af gigtambulatoriet.
Sammen med Thiusius Rajeeth Savarimuthu står han bag robotten Arthur, som allerede er på flere danske sygehuse, hvor den i øjeblikket testes.
Formålet med Arthur er at nedbringe ventelisterne, så de travle sygehusafdelinger og specialisterne kan koncentrere sig om de patienter, som virkelig er syge af leddegigt.
– Robotten er klar, den er CE-mærket og godkendt til at blive brugt på europæiske sygehuse, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu, der som robotteknolog har stået i spidsen for den tekniske udvikling af Arthur. Thiusius er professor i medicinske robotter og daglig vice leder af SDU Robotics. Han og Søren Just mødtes tilfældigt til et forældremøde på skolen. De faldt i snak, og lige siden har de kørt tæt parløb om udviklingen af Arthur.
Ifølge direktør Thomas Riisgaard Hansen fra Danmarks nationale forskningscenter i digitale teknologier (DIREC) har de danske universiteter et helt særligt miljø, som understøtter digitale iværksættere, og det økosystem skal forskerne blive endnu bedre til at udnytte.
– Vi støtter op om økosystemet omkring universitetsbaserede tech startups ved bl.a. at tilbyde uddannelse og mødesteder for kommende iværksættere. Vores mål er at give flere forskere mulighederne og modet til at skabe virksomheder baseret på deres forskning, så den næste generation af tech startups bliver skabt her i Danmark
Det er utrolig svært og en træg proces at sælge til sundhedssektoren. Når du først er inde, er det til gengæld en stor kage, du kan tage en bid af. Men man skal have tålmodighed og have de rigtige investorer med.
Thiusius Rajeeth Savarimuthu, medstifter af ROPCA
Ifølge ROPCAs to stiftere har netop det tætte samarbejde mellem SDU og OUH været helt afgørende for en vellykket udviklingsproces.
– På SDU og OUH er vi virkelig lykkedes med at skabe et fantastisk økosystem for startups, og det nye supersygehus får et direkte link til det tekniske fakultet. I fremtiden kan vi rulle vores robotter fra laboratoriet på SDU Robotics direkte til sygehuset og teste dem der, fortæller Thiusius Rajeeth Savarimuthu.
Søren Just tilføjer, at det er vigtigt, at alle i teamet er lige involveret i projektet.
– Man laver ikke ”bare” en bestilling af en robot og regner med, at om tre år bliver løsningen serveret på et sølvfad. Så får man helt sikkert ikke den løsning, man har brug for. Udviklingsprocessen er lang og kompleks og kræver, at alle i projektet engagerer sig 100 procent.