20. januar 2023

Kvanteteknologi og digitalisering: DIREC inviterede til forskningsworkshop på DTU den 6. januar

Hvordan får vi skabt et dansk fællesskab af dataloger, som kan udvikle fremtidens software til kvanteteknologier? Det var temaet, da 40 førende forskere forleden mødtes på DTU.

Der bliver investeret massivt i kvanteteknologi, og de seneste år er der blevet gjort store teknologiske fremskridt. Selvom der formodentlig stadigvæk er langt til, at en egentlig kvantecomputer kommer til at være hurtigere end klassiske computere til andet end meget specielle beregninger, er der allerede nu mange områder, hvor digitalisering og datalogi kan hjælpe udviklingen på vej.

Kvanteudviklingen står dog overfor en række udfordringer. En af dem er, at kvantecomputere genererer meget støj, hvilket begrænser deres anvendelighed. Kan vi reducere støjen med algoritmer?

En anden udfordring er, at antallet af algoritmer, som vi kender til, hvor kvantecomputeren gør en mærkbar forskel, i øjeblikket er meget begrænset. Der er derfor også behov for, at vi undersøger, om flere algoritmer kan drage fordel af kvanteteknologi. Teknologien kommer formodentlig til at sameksistere med traditionelle supercomputere, så hvordan udvikler vi software som udnytter og kombinere det bedste af begge verdener? Og hvordan får vi pakket teknologien ind, så der ikke er behov for en ph.d. i både datalogi og kvantefysik for at udnytte fordelene?

Det er bare nogle af de udfordringer, som vi gerne vil bidrage til at løse i DIREC i samarbejde med de otte danske universiteter.

Den 5. januar samlede vi omkring 40 forskere på DTU med det formål at få skabt et dansk fællesskab af dataloger, der kan være med til at udvikle fremtidens software til kvanteteknologier. Ud over et besøg på DTU Fysisk og en præsentation af deres arbejde på en fotonisk kvantecomputer og med kvantekommunikation, bød dagen også på spændende diskussioner og oplæg fra:

  • Senior rådgiver Ulrich Hoff fra DTU Orbit, som fortalte om DTU’s indsats inden for kvanteområdet
  • Assistant Professor Michael Kastoryano fra KU, som præsenterede sit arbejde med Tensor Networks
  • Associate Professor Sven Karlsson fra DTU, som fortalte om de europæiske digitale kvanteprojekter, som DTU deltager i
  • Professor og co-founder af Kvantify Nikolaj Zinner, som fortalte om Kvantifys arbejde med kvanteteknologi.

Dagen blev afsluttet med en workshop om digitale forskningstemaer inden for kvanteområdet.

Hvis du er aktiv inden for kvanteområdet og det digitale, er du meget velkommen til at tage fat i os på thomas.r.hansen@direc.dk

Relevante links