21. august 2024
Med støtte fra DIREC forsker den erfarne managementkonsulent Henrik Axelsen i, hvordan selskabsformen DAO (Decentralized Autonomous Organizations) kan tages i brug i moderne virksomheder. Potentialet er enormt, men udfordringerne står i kø.
Forestil dig at være i en virksomhed, hvor alle dine kolleger går under et pseudonym og kan opholde sig hvor som helst i verden. Du ved ikke nødvendigvis, hvem du arbejder med, og alle har mulighed for at stemme om virksomhedens retning. Store beslutninger kodes i “smart contracts”, som opbevares på virksomhedens blockchain for ultimativ transparens.
Selskabsformen kaldes en DAO (Decentralized Autonomous Organization). Et begreb, som kombinerer blockchain og ledelse i en cocktail, som fascinerer forskere verden over. Deriblandt Henrik Axelsen, Ph.d.-studerende ved Københavns Universitet og tidligere partner i revisorselskaberne EY, PWC og Marsh & McLennan.
Kilder: Investopedia og Coinbase
“DAO er andelsbevægelsen på steroider. Det er en helt ny måde at tænke governance og fællesskab på,” siger den tidligere konsulent, som også har en baggrund som jurist og advokat.
Han har for nylig afleveret sit ph.d.-projekt om emnet som en del af det DIREC-støttede projekt “AI & blockchain for complex business processes”
For Henrik Axelsen repræsenterer DAO ikke bare en teknologisk nyskabelse, men en fundamental omvæltning af vores nuværende forståelse af organisationer og finansiel infrastruktur. En infrastruktur, som han selv har været med til at opretholde i sine mange år som konsulent for nogle af Danmarks største virksomheder.
Ifølge Axelsen vil de færreste virksomheder kunne ledes som en DAO. Dertil er kaosset for stort. Men principperne bag DAO, som beror på decentralisering, et fladt hierarki og høj sikkerhed, har potentialet til at revolutionere flere aspekter af vores samfund. Især finansverdenen.
“Ved at decentralisere den finansielle verden kan du kan gøre systemet meget mere tilgængeligt. Finansverdenen er superdyr og ineffektiv. Bare bankernes compliance koster 30 mia. euro om året. Og hvad er den samfundsøkonomiske gevinst af det?” spørger han retorisk.
Han tror på, at den etablerede finansverden står foran et opgør, men det kræver, at problemerne tages op på et politisk niveau.
“Jeg tror, politikerne bliver tvunget til at overveje, hvordan teknologi kan gøre finansverdenen mere effektiv og automatiseret. På den måde kan samfundet spare en masse penge, samtidig med at vi undgår de kontrolsvigt, som vi stadig ser i dag,” siger han.
Henrik Axelsen mener også, at principperne bag DAO kan være en fordel i udviklingen af finansiel infrastruktur i udviklingslande, hvor traditionel bankinfrastruktur er for dyrt. Eller i udviklingen af bæredygtige forsyningskæder, hvor alle varer skal kunne spores ned til mindste detalje.
“Det er helt vildt, hvad den her teknologi kan bruges til. Den kan skabe en bedre verden, dér hvor den traditionelle verden ikke kan nå ud i dag,” siger han.
Udover sin akademiske forskning er Henrik Axelsen også involveret i den praktiske anvendelse af blockchain-teknologi som medstifter af PixelPai. En virksomhed, der vil være ‘gateway’ til næste generation af det finansielle internet.
“Vi tror på, at der om ti år findes digitale universer, som folk vil bevæge sig ind og ud af. Vi prøver at lave en decentraliseret løsning, som inkorporerer den finansielle verden i de digitale universer,” siger han.
Den viden han har indsamlet i de seneste tre år som ph.d.-studerende kommer virksomheden – og branchen som helhed – til gavn. Han understreger, at endnu mere forskning i blockchain og DAO har stor betydning for, hvordan område udvikler sig i fremtiden:
“Det er ret godt set af DIREC, at vi har behov for mere forskning på det her område. For mig tog det tre år at forstå emnet til bunds, og forhåbentlig kan min forskning skabe grobund for endnu mere viden på området.”
Henrik Axelsens ph.d.-afhandling om DAO bliver tilgængelig i oktober 2024.
Læs mere om projektet her.