Søg
Close this search box.

Verifikation og softwareudvikling

Den øgede digitalisering gør vores samfund sårbart over for fejl og angreb på it-systemer. Det er derfor yderst vigtigt med stærke softwareudviklingsmetoder og effektive verifikationsværktøjer for at imødegå disse trusler.

Målene med denne workstream er:

  1. At udvikle stærke matematiske modeller og analyseværktøjer til verifikation af komplekse distribuerede softwaresystemer. Disse redskaber skal sikre, at alle aspekter ift. systemernes funktion, ressourceeffektivitet og sikkerhed afdækkes og analyseres.
  2. At udvikle og implementere understøttende verifikations- og analyseredskaber, der kan tilpasses den øgede kompleksitet i softwaresystemerne samt
  3. At sikre, at disse redskaber overføres til virksomheders udviklingspraksis.

Forskningen inden for verifikation og softwareudvikling supplerer og anvender teknikker fra andre forskningstemaer. Verifikation kan anvendes til at bevise sikkerhedsegenskaberne i Secure Multi-Party Computation og blockchains, jf. temaet Cybersikkerhed og blockchains, som Center for Program Verification allerede har demonstreret. Driftssikkerheden og robustheden i en lang række cyber-fysiske systemer og IoT-baserede systemer kan påvises ved hjælp af verifikations- og softwareudviklingsmetoder.

Kunstig intelligens anvendes i stigende grad til at accelerere og skalere eksisterende verifikationsteknikker. Maskinlæringskomponenter, herunder dybe neurale netværk, udfordrer eksisterende algoritmiske teknikker til verifikation, og der sker i øjeblikket spændene forskning inden for verificerbar og forklarlig kunstig intelligens.

Projekter

Bridge-projekt

Secure Internet of Things – Risk Analysis in Design and Operation (SIoT)

Dette projekt har til formål at identificere sikkerheds- og sikkerhedskrav til IoT-systemer og udvikle algoritmer til kvantitativ risikovurdering og beslutningstagning, samt skabe værktøjer til at designe og certificere IoT-sikkerhedstræningsprogram, der vil sætte danske virksomheder i stand til at opnå sikkerhedcertificering af deres IoT-enheder, hvilket kan give dem et forspring på et marked, der sandsynligvis vil kræve en sådan certificering i den nærmeste fremtid.

Læs mere »
Bridge-projekt

Verifiable and Safe AI for Autonomous Systems

Den hastigt voksende anvendelse af maskinlæringsteknikker i cyberfysiske systemer fører til bedre løsninger og produkter med hensyn til tilpasningsevne, ydeevne, effektivitet, funktionalitet og brugervenlighed. Cyberfysiske systemer er dog ofte sikkerhedskritiske, fx selvkørende biler eller medicinsk udstyr, og behovet for verifikation mod potentielt dødsulykker er af afgørende betydning.

Læs mere »
Bridge-projekt

Verified Voting Protocols and Blockchains

Der er konstant interesse for internetafstemning fra valgkommissioner rundt om i verden. Det er dog ikke let at opbygge et internetafstemningssystem: Designet af nye kryptografiske protokoller er udsat for fejl, og offentlighedens tillid til det valgte organ er let truet. Dette projekt har til formål at forbedre sikkerheden og kvaliteten af ​​internetafstemningssystemet og påvirke reguleringen af ​​minimumskvalitetskrav til blockchains.

Læs mere »

Workstreamleder

Aalborg University
Department of Computer Science

E: kgl@cs.aau.dk
T: +45 99 40 88 93

Tilknyttede personer

Danmarks Tekniske Universitet
Institut for Matematik og Computer Science

IT-Universitetet i København
Institut for Datalogi

Københavns Universitet
Datalogisk Institut

Syddansk Universitet
Institut for Matematik og Datalogi

Copenhagen Business School
Institut for Digitalisering

Aarhus University
Department of Computer Science

Hugo Andrés López

Associate Professor

Technical University of Denmark
DTU Compute

Andrey Rivkin

Assistant Professor

Tecnical University of Denmark
DTU Compute