Søg
Close this search box.
Kategorier
Nyheder

Nu skal AI være sundhedspersonalets ”lane assist” ved ultralydsscanninger af gravide

23. maj 2024

Nu skal AI være sundhedspersonalets ”lane assist” ved ultralydsscanninger af gravide

Efter to års arbejde har et hold af forskere på tværs af de danske universiteter skabt en kunstig intelligens, der kan bedømme kvaliteten af ultralydsscanninger af gravide på baggrund af input fra erfarne læger. Modellen skal agere assistent i sundhedssektoren, så kvaliteten af scanninger kan højnes. Ikke bare i Danmark, men også i udviklingslande.

Ultralydsscanninger af gravide er en svær kunst. Mange læger har viet deres arbejdsliv til at tage de helt rigtige billeder af fostre – blot ved hjælp af en lille sonde og en skærm.

Jagten på fosteranomalier sker under vanskelige vilkår. Ultralydsstråler, fedtlag og organer går ikke altid godt i spænd, og disciplinen bliver ikke nemmere af en ofte uklar billedkvalitet, som kan være svær at tolke på.

I dag er der stor forskel på kvaliteten af ultralydsscanninger af gravide, og der er evidens for, at erfaring hos de klinikere, der udfører scanningerne, korrelerer med, hvorvidt væksthæmning bliver opdaget. Det understreger behovet for at standardisere kvaliteten af ultralydsscanninger på tværs af klinikere og hospitaler. Her kan kunstig intelligens spille en stor rolle som en mentor for de mindre erfarne klinikere.

Læger træner algoritmen

Som en del af projektet EXPLAIN-ME har en gruppe forskere siden 2021 forsøgt at skabe en forklarlig kunstig intelligens (XAI), som er designet til at vejlede sundhedspersonale i at udføre højkvalitetsscanninger selv uden dybdegående ekspertise.

Et markant gennembrud i projektet har været udviklingen af en algoritme, der på baggrund af erfarne lægers kriterier for gode ultralydsscanninger er kommet op på et niveau, hvor den er lige så god som en erfaren kliniker til at udvælge gode scanningsbilleder fra en undersøgelse.

”Ultralydsscanninger kræver meget erfaring og specialiserede evner. Det er ret svært at få et godt billede. Det betyder, at der er stor forskel på kvaliteten af de screeninger, de forskellige hospitaler foretager. Vi håber på, at vores projekt kan udjævne kvalitetsforskellen,” siger Aasa Feragen, projektleder på EXPLAIN-ME-projektet og professor på DTU Compute.

Tæt parløb mellem praktik og teori

Med en effektiv AI-model og halvandet år til færdiggørelsen af projektet bliver næste skridt at finde ud af, hvordan modellen bedst kan kommunikere til sundhedspersonalet. En disciplin, som ofte bliver overset i forskerverden.

”Vi arbejder meget tæt sammen med læger og sonografer. Det er utrolig vigtigt, at vi som tekniske forskere får viden om, hvad det er der skal til, for at vores modeller kan rykke noget ude i samfundet,” siger Aasa Feragen.

Derfor har Ph.D studerende Jakob Ambsdorf fået unik adgang til sundhedspersonalet hos Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES) på Rigshospitalet for at for at forstå sundhedspersonalets behov.

“Jeg har tilbragt meget tid i klinikken på Rigshospitalet for at finde ud af, hvad personalet finder vanskeligt. Derfor ved vi nu, at sonografer ikke nødvendigvis har brug for hjælp til diagnosticering. De har brug for at forbedre deres billeder. Så i stedet for at forsøge at efterligne menneskelige beslutninger skal vi forbedre de omkringliggende faktorer. For eksempel kan vi anbefale dem at flytte sonden lidt til højre eller ændre nogle indstillinger, som gør, at billedet bliver klarere. Som en slags lane-assist til sonografer og læger,” siger han.

Kan udbredes til tredjeverdenslande

Med afslutningen af projektet i sigte i 2025, er det centrale mål at bygge ovenpå XAI-modellen, så den kan give mindre erfarent sundhedspersonale værktøjerne til selv at udføre avancerede scanninger. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. XAI-modellen fra Københavns Universitet er allerede blevet testet med data fra Tanzania og Sierra Leone.

”På sigt kan man bruge modellen i områder, hvor der er begrænset adgang til udstyr af høj kvalitet, og hvor det er svært at finde specialiseret personale,” slutter Jakob Ambsdorf.

DIREC har støttet EXPLAIN-ME-projektet med 7,39 mio. kr. Ud over et fokus på ultralydsscanninger fokuserer projektet på diagnosticering af nyre-tumorer og robot-kirurgi.

Hvad er forklarlig kunstig intelligens (XAI)?

Forklarlig kunstig intelligens handler om at forklare baggrunden for AI-modellers output og styrke tilliden til modellens beslutninger. Maskinlæringsmodeller bliver mere og mere komplekse. Samtidig bliver de i stigende grad brugt til at tage vigtige beslutninger. Med forklarlig kunstig intelligens kan brugeren bl.a. finde frem til, hvilke data modellen er trænet på og vurdere om outputtet er korrekt.

Kategorier
Nyheder

Klumme: Er der en digital arkitekt til stede?

16. maj 2024

Er der en digital arkitekt til stede?

Fokus på brugere og design med mennesket i fokus kan give Danmark en unik konkurrencefordel, som skal gøre os til det førende land i Europa, når det gælder udviklingen af nye digitale løsninger. De bedste it-løsninger er dem, hvor teknologien næsten forsvinder i baggrunden og hjælper os med de løse de opgaver, vi har brug for.

AF THOMAS RIISGAARD HANSEN, DIREKTØR I DIGITAL RESEARCH CENTRE DENMARK

I programmet ”Er der en arkitekt til stede?” på DR stiller Ane Cortsen spørgsmålet: Hvordan kunne en arkitekt designe en så kontroversiel bygning? Det samme spørgsmål kunne man lige så godt stille om en række af de it-løsninger, der udrulles i Danmark. Har der været en it-arkitekt til stede?

Lighederne mellem bygningsdesign og udvikling af it-løsninger er mange. Ligesom glas, sten, beton og stål kan kombineres til smukke og inspirerende bygninger eller det stik modsatte, kan software også udvikles til enten at lette vores hverdag eller give os frustrerende brugeroplevelser, der helt kan få os til at opgive den digitale løsning – hvis det overhovedet er en mulighed.

Den danske arkitekt Jan Gehl er kendt for at tænke byplanlægning med udgangspunkt i mennesket og mødet mellem mennesker. På samme måde er det afgørende at tænke mennesket ind i den måde, vi designer teknologi på.

De bedste løsninger

De bedste it-løsninger er dem, hvor teknologien næsten forsvinder i baggrunden og hjælper os med de løse de opgaver, vi har brug for. Det er vores smartphone, der automatisk låser op med avancerede ansigtsgenkendelsessoftware, betalingsappen som let formidler betaling via telefonen, sundhedskortet, der altid er på telefonen, og de mange netbutikker, der med få klik lader os bestille den vare, vi mangler.

Desværre er der også mange eksempler på det modsatte. For nyligt skulle jeg betale en biblioteksbøde på 20 kr. Fra jeg klikkede på betalingslinket og blev bedt om at logge ind med MitID, skulle jeg navigere igennem kommunens gældsinddrivelsessystem, før jeg til sidst blev stillet videre til MobilePay, hvor jeg kunne overføre de 20 kr. Og medierne er fulde af lignende eksempler.

I modsætning til en bygning kan en digital løsning udrulles til en stor del gruppe mennesker på meget kort tid. Således kommer både de gode og de dårlige løsninger hurtigt til at påvirke rigtig mange brugere. Skal vi have hele Danmark med på digitaliseringsbølgen, er udfordringen ikke nødvendigvis den digitale teknologi, men snarere manglen på brugerinddragelse og design, inden en ny digital løsning rammer brugerne.

Hvor er arkitekten?

I Danmark har vi mere end 40 års erfaring med design af digitale løsninger med mennesket i centrum som faglig disciplin på de danske universiteter. Det er nu vi skal udnytte al den viden og erfaring og inddrage brugernes perspektiv fra start til slut, fordi det netop er dem, der har dybdegående domænekendskab, erfaringer, viden og kompetencer, som er afgørende for at skabe vellykkede it-løsninger.

Vores erfaring med forskning inden for design af digitale løsninger ud fra et brugerperspektiv kan blive en unik konkurrencefordel, som vi kan udnytte til at positionere Danmark som en af de førende nationer i Europa inden for forskning og udvikling af nye digitale produkter.

Vores mål bør være at udvikle it-løsninger og teknologier, der ikke kun er teknologiske bedrifter i sig selv, men som primært sigter mod at gøre vores dagligdag lettere og mere effektiv.

Nu og her bør vi fejre de brugervenlige digitale løsninger, vi faktisk har i Danmark, for desværre er der løsninger nok til et nyt program med titlen: ”Er der en digital arkitekt til stede?”

Denne klumme blev bragt i ITWatch den 15. maj 2024